Datum registrace: 02. 02. 2011
Vavuska
Původní Sebekoučink
Již zhubnuto: 0 kg
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 136532.25 km |
Kolo: | 66634.70 km |
Cvičení: | 5678 h 47 min |
Přátelé
Stob skupiny
Vavuska
Jak psát blog?ZELENÉ POTRAVINY
14. 08. 2011
ZELENÉ POTRAVINY A NEB CO JSEM O NIC NAŠLA NAPSÁNO ODBORNĚ, PAK PŘIPÍŠU JAK TO VIDÍM JÁ A JAKÉ MÁM POZNATKY. POKUD MÁTE NĚKDO JINÝ SVÉ POSTŘEHY BUDU RÁDA KDYŽ JE SEM PŘIPÍŠETE..
Dejte zelenou zeleným potravinám
Co se vám vybaví, když se řekne „zelená potravina“? Bylinky, saláty, zelené jablko? Ano, jde o rostlinnou stravu, která tvoří naprostý základ všech potravních řetězců… A po zásluze by měla slavit velký návrat do naší kuchyně!
Zdravotní stav české populace je žalostný. Každý pátý Čech je samá alergie, potvrzená diagnóza na astma či diabetes. Každý třetí Čech onemocní rakovinou. Lidé umírají předčasně na kombinace takzvaných civilizačních chorob a neuvědomují si, že cesta ke zdraví je na dosah ruky… Pokud chceme začít žít zdravě, je nutno začít od základu, a tím jsou právě zelené potraviny.
Co jsou to zelené potraviny?
Vše, co je dostatečně zelené, syrové, ať už je to zelenina, bylinky nebo traviny, to vše jsou vlastně „zelené potraviny“. Zelené potraviny jsou alfou a omegou zdravé výživy, zdravého stravování a životního stylu. Pravidelné užívání zelených potravin výrazně zlepšuje imunitu a všechny funkce organismu, a to jak po fyzické tak po psychické stránce.
Ječmen a řasa v hlavní roli
Zelené potraviny, zejména šťáva z mladého ječmene a sladkovodní řasa chlorella Pyrenoidosa, dokážou kompenzovat toxické faktory kolem nás a zároveň tělo zásobovat potřebnými živinami. Jsou totiž plné vitaminů, minerálů, stopových prvků, fytolátek, užitečných enzymů, důležitých aminokyselin a léčivého chlorofylu.
Zelené potraviny mají rovněž výrazné antioxidační účinky, a tím pomáhají proti předčasnému stárnutí, chronickým chorobám a rakovině.
Zelené potraviny – dobrá volba pro všechny
Zelené potraviny jsou velmi výhodné pro sportovce, kteří vydávají mnoho energie, stejně tak jako pro lidi s náročným zaměstnáním, děti i těhotné a kojící ženy.
Každá buňka našeho těla potřebuje výživnou stravu, aby všechny mechanismy v těle měly dostatek energie i stavební látky. Spousta lidí se ve snaze změnit svůj životní styl snaží pouštět do různých diet a hladovění, posléze však z důvodu chybějící energie ztrácejí pevnou vůli a půdu pod nohama a končí přejídáním. Navzdory velkému přísunu kalorií však trpíme nutriční podvýživou. Nejvíce pro své zdraví tedy uděláte, když vyzkoušíte, jakou moc mají zelené potraviny a zelené nápoje, které regenerují a uzdravují.
Se zelenými potravinami nebudete kyselí
Bývá vám často těžko po jídle, pálí vás žáha, cítíte se nadmutí nebo vás trápí další trávicí potíže? Pak vězte, že nejste sami. Přitom stačí málo, a nemusíte být se mračit na svět, být otrávení a kyselí. Stačí jen odstranit pravou příčinu vašich potíží. A právě kyselost je kamenem úrazu…
Kyselé nebezpečí
Náš organismus je totiž většinou překyselený, za což může zejména nevhodná, obvykle vařená, pečená či smažená živočišná strava, pití kávy, kouření a polykání velkého množství léků. No a samozřejmě všudypřítomný stres. Z překyselení organismu pak vzniká řada následných zdravotních problémů. Pro fungování organismu je však důležité vyvážené pH. Jakmile hrozí tělu překyselení, spustí se řada obranných mechanismů, které mají ochránit důležité orgány. Díky zadržování vody, vytváření tukových zásob, a také nerovnoměrnému rozložení pH, vzniká nadměrně kyselé prostředí v některých částech těla, hlavně v močovém měchýři, tenkém střevě či ústní dutině. Překyselení naruší také vstřebávání cukrů ve střevech, což může mít za následek vznik cukrovky a rozvoj metabolického syndromu.
Mějte pH v rovnováze
Udělejte si takový malý pokus. Vezměte láhev coly a zalijte jí nějakou pokojovou rostlinu u vás doma. Za pár dní zvadne a odumře. Zabila ji kyselost tohoto nápoje. Odborníci tvrdí, že u lidí to funguje podobně, i když ne tak rychle jako u květin. Budete-li svým dětem dávat k pití pouze sladké limonády a krmit je sladkostmi, postaráte se jim o základy osteoporózy už v deseti letech jejich života… Že to zní děsivě? Kyselost má však prsty v mnoha dalších potížích. Věděli jste, že většina populace trpí zubním kazem? A důvod? Opět překyselení organismu. Ano, naše zuby se nekazí proto, že je málo nebo špatně čistíme, ale potřebujeme je čistit proto, že si je ničíme tím, jak špatně jíme. Nejvýraznějším příkladem působení škodlivé kyselosti je krev. Ta by měla mít zásaditost okolo 7,4. Jenže když zahltíme organismus špatnou příliš kyselou stravou (rozuměj stravou s kyselým pH), organismus poměr kyselosti a zásad nerovnoměrně rozloží, aby nedošlo k ohrožení životně důležitých center, čím se ale některé jiné orgány dále trvale zatěžují.
Řešení přichází z přírody
Na překyselení dnes v lékárnách seženete řadu léků… jenže ty sice na několik hodin neutralizují žaludeční kyseliny, ale když pak kyselinu potřebujete na trávení, tělo ji najednou postrádá. Nestrávená potrava pak putuje střevy a stává se jedovatou.
Naše překyselená těla prostě volají po pročištění zásaditou stravou. Kompenzovat účinně faktory kyselosti dokážou zázračné zelené potraviny (vysušená šťáva z mladého ječmene a sladkovodní řasa chlorella Pyrenoidosa). Zelené nápoje jsou totiž zásadotvorné, vyrovnávají celkové pH organismu, a pomáhají tak proto eliminovat kyselost organismu, a tím se zbavovat zdravotních problémů. Nejsou klasickými potravinovými doplňky, ale plnohodnotnou stravou, která při pravidelném užívání vede k výraznému zlepšení imunity a všech funkcí organismu, a to jak po stránce fyzické i psychické.
Věděli jste, že šťáva z mladého ječmene má stejné pH jako mateřské mléko? Proto se zelenými nápoji, jež jsou průlomem v oboru zdravé výživy a zdravého životního stylu, začněte co nejdříve!
Zázrak jménem Chlorofyl
Víte, čím jsou zelené potraviny tak výjimečné? Hlavním důvodem je vysoký obsah chlorofylu! Toto zelené rostlinné barvivo má totiž díky podobné struktuře, jako má krevní barvivo hemoglobin, mnoho pro zdraví člověka úžasných vlastností…
Chlorofyl je zelené rostlinné barvivo způsobující zelené zbarvení rostlin a umožňující fotosyntézu. Rostliny se bez něj nobejdou a jak se ukazuje, zvířata a lidé také ne. Molekuly chlorofylu jsou charakteristické svou jedinečnou schopností přeměňovat sluneční energii na chemickou, a tato energie je pak využívána k tvorbě sacharidů a kyslíku. Chlorofyl je složen z vodíku, uhlíku, kyslíku, dusíku a hořčíku, ale pokud ho konzumujeme v zelených potravinách, přináší tělu také mnoho vitaminů a stopových prvků (B1, B2, C, K, kyselina listová, niacin, měď, vápník, sodík, draslík, zinek, mangan, selen).
Co chlorofyl dokáže?
Chlorofyl nejenže má velmi podobnou strukturu jako krevní barvivo hemoglobin, má také schopnost podpořit v těle samotnou tvorbu hemoglobinu. Uplatňuje se při tvorbě krve a zlepšuje její přenašečovou kapacitu pro kyslík.
Už odedávna jsou zelené části rostlin využívány pro léčebné účinky, protože chlorofyl má výrazný vliv na hojení ran, včetně hemeroidů a popálenin.
Chlorofyl působí protizánětlivě, zejména u chronických i akutních zánětů kůže, podporuje hojení ran, omezuje vznik otoků.
Chlorofyl má pozitivní vliv na činnost zažívacího traktu, jelikož stimuluje trávící šťávy ze slinivky břišní, žlučníku a tenkého střeva.
Chlorofyl se dokáže hravě vypořádat s gynekologickými záněty.
Ne nevýznamnou vlastností je také schopnost potlačovat zápach, proto je chlorofyl často složkou různých deodoračních přípravků.
Díky tomu, že chlorofyl se vyskytuje často v rostlinách, které jsem všeobecně bohaté i na další vitální látky, významně podporuje i funkce nervového, hormonálního a celkového imunitního systému lidského těla.
Kde ho najdeme?
Mezi běžné zdroje chlorofylu patří veškerá zelenolistá zelenina (zelí, saláty, špenát, kapusta, řapíkatý celer, brokolice…), nejvíce ho však obsahují byliny, rostoucí v přírodě (kopřiva, pampeliška, jitrocel, listy konopí, mladý ječmen) a některé sladkovodní a mořské řasy.
Chcete-li tedy prospět vašemu zdraví, hlavní zásadou by mělo být, že naše strava by měla obsahovat velký podíl rostlinné složky v syrovém stavu. Zvláště nápoje z mladého ječmene a sladkovodní řasy chlorelly čistí, regenerují, povzbuzují a uzdravují organismus, a tak by neměly chybět ve vašem jídelníčku.
Kde se vzal mladý ječmen
Lidské tělo je jako jakási enzymatická banka, když se vyčerpá, přichází smrt. Proto ten, kdo se chce dožít vysokého věku a být v kondici, s užitečnými enzymy šetří, ten ještě moudřejší je tělu doplňuje. Jak? Vhodnou stranou, která organismus nevysává, ale sytí. K takovým potravinám patří právě mladý ječmen.
Jak se pěstuje mladý ječmen?
Pěstování mladého ječmene probíhá dle bio zásad, tedy bez použití pesticidů a herbicidů. Sklízejí se mladé listy,a to cca v době, kdy dosahují maximálně 25 centimetrů, v této fázi růstu totiž vykazují nejvyšší obsah užitečných výživných složek. Ječmen je pěstován nejvíce v USA, na ploše bývalého sladkovodního jezera v Utahu. Půda je obdělávána šetrným způsobem. Často se s ječmenem střídavě pěstuje vojtěška, aby v krajině nevznikla jednotvárnost a půda byla obohacována pravidelně o dusík, který přirozeně zvyšuje obsah chlorofylu v listech ječmene. Díky vysoké nadmořské výšce má ječmen taky obstojnou zásobu bílkovin a minerálů.
Jak se mladý ječmen zpracovává?
Listy ječmene jsou sklizeny, opláchnuty, vylisovány a extrakt z nich se necelé 2 minuty suší při teplotě 31 °C. Vzniká tak čistý světle zelený prášek pro přípravu živé šťávy zvláštně jemné chuti, která smícháním z vodou získá sytě zelenou barvu. Díky nízké teplotě sušení a rychlosti zpracování účinné složky ječmene zůstávají zachovány. Ječmenový prášek je třeba udržovat v naprostém suchu, při pokojové teplotě a ideálně v temnu. Při takovém zacházení vám vydrží až dva roky.
Co obsahuje mladý ječmen?
Prášek z mladého ječmene obsahuje nejen enzymy a chlorofyl, ale také celou škálu vitaminů a dokonalý výběr minerálů a stopových prvků v organické formě. Důležitý je zejména vysoký obsah betakarotenu, vitaminů C, E, B1, B2, B3, B6, biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a cholinu. Nezanedbatelné je i množství vlákniny a rostlinných bílkovin, které mají nízkou molekulovou hmotnost, a lidské tělo je tak může snadno využít pro zdravý vývoj. A bonus navíc? Mladý ječmen obsahuje tryptofan, z nějž se tvoří serotonin, hormon přezdívaný „hormon štěstí“.
Co dokáže mladý ječmen
Na mladý ječmen se pějí v posledních letech z řad odborné i laické veřejnosti doslova ódy. Zelený prášek proměňující se po smíchání s vodou na životodárnou šťávu pro mnohé totiž znamenal návrat ke zdraví a tělesné kondici…
Mladý ječmen je svěží, enzymaticky živý nápoj plný vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a aminokyselin. Přečtěte si, co vlastně tato zelená rostlina umí…
Mladý ječmen…
sytí a čistí zároveň, pro svůj vysoký obsah chlorofylu a velké množství aktivních enzymů je ideálním prostředkem pro nastartování detoxikace organismu
má vysoký obsah antioxidantů, a díky nim zpomaluje buněčné stárnutí a snižuje riziko rakovinového bujení
podporuje trávení, peristaltiku a působí proti zácpě, takže je vhodnou součástí redukčních kúr a půstů
hraje důležitou roli v posílení imunitního systému a rovnováhy organismu
díky vysokému obsahu železa a chlorofylu příznivě ovlivňuje krevní obraz, má protisrážlivé účinky, zabraňuje tvorbě trombů, aterosklerozy, koronárních chorob a infarktu myokardu
příznivě ovlivňuje imunitu, hojení ran a regeneraci všech tkání
pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu organismu
podporuje léčbu kožních onemocnění
má odorizační účinky, protože napomáhá eliminaci tělesných pachů
Blahodárná řasa Chlorella Pyrenoidosa
Jednou z největších perel mezi zelenými rostlinami je kromě mladého ječmene sladkovodní řasa Chlorella. Odborníci tvrdí, že obsahuje kompletní spektrum výživných látek i energii všech přírodních živlů…
Chlorella pyrenoidosa je sladkovodní řasa smaragdově zelené barvy, kterou získala díky bohatému obsahu chlorofylu. Kromě tohoto užitečného barviva obsahuje přes 50% bílkovin, 20% sacharidů a 10% tuků. Nechybějí ani další užitečné vitaminy a minerály, a pro své unikátní složení je tato mikrořasa často označována za jednu z nejzdravějších potravin.
Proč je chlorella tak unikátní?
Nejúčinnější látkou chlorelly je takzvaný růstový faktor - Chlorella Growth Factor, CGF. Extrakt ze sladkovodní řasy díky tomuto faktoru obsahuje aminokyseliny, peptidy, glykoproteiny, polyamidy, některé vitaminy, minerální látky a stopové prvky. Bílkoviny této řasy se navíc svým charakterem více podobají bílkovinám živočišným než rostlinným, ale jsou přitom výrazně zdravější než klasické živočišné proteiny.
Co chlorela umí?
Užívání tabletek chlorelly má velký vliv na naše zdraví. Chlorela totiž dokáže…
zvýšit celkovou odolnost organismu
chránit buňky a tkáně před působením volných radikálů
regulovat hladinu cholesterolu a tlak krve
být vhodným potravinovým doplňkem pro prevenci nádorových onemocnění
podporovat regeneraci tkání při poškození
sloužit coby prevence při chorobách srdce a cév
zvyšovat účinnost inzulínu a kontrolovat hladinu cukru v krvi
lépe se vypořádat se stresovými situacemi a vyčerpáním
Chlorela –návrat k mládí
To, kolik nám je let, ovlivňuje datum narození, genetika, psychika, vnější okolnosti a také životní styl, zejména naše stravovací návyky. Chceme-li se udržet déle fit a mladí, měli bychom do svého jídelníčku chlorellu rozhodně zařadit. Chlorella náš jídelníček prolustruje a zneškodní škodlivé složky. Nedokáže zničit přímo všechny viry a bakterie, neotupí akutní bolest, dokáže ale tělu získat větší imunitu. Vytváří bojiště pro organismy nepřátelské a vstřícné prostředí pro organismy prospěšné. Díky čistícím účinkům nastartuje obranné mechanismy a dodá energii k boji o to nejcenější, co máte – o váš vlastní život.
Chlorella Pyrenoidosa aneb jak se rodí zdraví
Sladkovodní řasa, která obsahuje celé spektrum vitaminů, minerálů a stopových prvků, bílkovin, aminokyselin, chlorofyl a další látky, je jedinečným komplexním přípravkem pro výživu, detoxikaci organismu, zlepšení imunity a zpomalování stárnutí. Kde se vzala a jak ji užívat?
Kde se rodí Chlorella?
Tato výživná řasa se pěstuje v teplém klimatickém pásmu, přes den nasává energii slunce, vyhřáté vody a vzduchu a v noci s ní účinně hospodaří. Nejhodnotnější je sklizeň ve večerních hodinách, kdy se nahromadilo nejvíc energie. Teplé klima Chlorelle přidalo schopnost prohřívat lidský organismus. Čistota prostředí má zase za následek výjimečnou schopnost této zelené rostlinky vázat toxický odpad ze stravy a odvádět jej z těla. Vylučování toxinů díky Chlorelle bývá pak až pětkrát rychlejší než u jiné na vlákninu bohaté stravy.Chlorella je takzvaný kartáč střev.
Standard kvality
Výrobci se snaží používat nejvhodnější a nejšetrnější metody pěstování a v nádržích rostou pouze nejkvalitnější kmeny této řasy. Vzorky se množí několik dní, poté procházejí složitým systémem filtrů a odstředivek, které buňky Chlorelly oddělí a pročistí bez použití chemikálií. Abychom mohli řasu s chutí požívat, je třeba ji zpracovat do stravitelné formy. Po sklizni biomasy dochází k čištění a zahuštění směsi, a narušení pevného obalu buňky tak, aby zůstal zachován její cenný obsah. Poslední fází je sušení směsi ve speciální sušárně metodou sprejového sušení za vysokého tlaku. Přitom zároveň dojde k mikroskopickému narušení buněčných stěn, což zaručí vysokou stravitelnost až 80%, vstřebatelnost i šetrnost k nutričním hodnotám.
.
Proč potřebujeme enzymy?
V lidském organismu je asi 3000 různých druhů enzymů a všechny mají velmi důležitou funkci. Tyto jednoduché či složené bílkoviny usnadňují a podporují chemické přeměny, určují povahu i rychlost těchto reakcí, a vytvářejí tak v živých organizmech soulad všech životních funkcí.
Na počátku byly enzymy
Život na Zemi vznikl právě díky aktivitě enzymů ve vodě a plynech, které pokrývaly zemský povrch. Při fermentaci vznikly rostliny, a kyslík, který uvolňovaly, obohatil atmosféru o kysličník uhličitý a na kyslík, což odstartovalo vývoj dalších živých organizmů. I náš trávicí systém funguje jako takový evoluční proces. Voda a strava postupují zažívacím traktem a dochází k metabolismu za pomoci enzymů. Enzymatický rozklad potravy začíná už v ústech pří smíšení se slinami, které obsahují enzym ptyalin. Žaludek potom vylučuje pepsin, který štěpí bílkoviny. Ostatní živiny jsou štěpeny ve střevech za pomoci dalších enzymů na jednodušší živiny, které pak naše tělo dokáže dále zpracovat - bílkoviny na aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny, uhlovodany na glukózu. Ke každé živině je zapotřebí jiný enzym, a tak je celý proces metabolismu opravdu složitý a komplexní a každý z 3000 enzymů lidského organizmu, má svůj velký význam.
Vsaďte na enzymoterapii
Protože se bez enzymů neobejde téměř žádný chemický proces v těle, je třeba množství enzymů udržovat, nebo ještě lépe hojně doplňovat. Bohužel strava dnešního člověka, a zvláště tepelně upravená strava, enzymy nejenže téměř neobsahuje, ale při trávení navíc spotřebovává jejich zásoby z organismu.
Většina komerčně dostupných enzymatických přípravků se získává z krve, orgánů a tkání živočichů. Mnozí odborníci tyto zdroje zpochybňují a doporučují ryze „rostlinnou enzymoterapii”, jelikož vitamíny, enzymy a další živiny zůstávají v zelených potravinách téměř nedotčené. Kupříkladu takový extrakt zeleného ječmene obsahuje více než 20 enzymů a zprávy z výzkumných laboratoří uvádějí, že jich je možná ještě mnohem více. Dejte tedy zelenou nápojům ze zelených potravin, které organizmus báječně čistí, regenerují a uzdravují.
Nejčastěji kladené otázky
? V čem jsou zelené potraviny odlišné od ostatních potravních doplňků?
Především tím, že nepatří mezi potravní doplňky. Jsou totiž racionálními, celostními potravinami.
? Jaký je účinek zelených potravin na organismus?
Jejich složení a účinek na lidský organismus je komplexní. Neobsahují žádné „prázdné“ kalorie, jedovaté látky, barviva, stabilizátory, plnidla, pojidla či jiné nežádoucí nebo nevhodné balasty.
Svým složením jsou nejblíže přirozené racionální stravě. Samy jsou totiž přirozenou a racionální stravou.
Díky svému složení mají na organismus a jeho funkce vysoce pozitivní vliv.
Organismus zbavují toxických látek, nežádoucích balastů a usazenin.
Doplňují do organismu základní stavební kameny pro správnou funkci jednotlivých orgánů, metabolismu a imunitního systému (vitaminy, minerály, stopové prvky, antioxidanty, aminokyseliny, nukleové kyseliny, nenasycené mastné kyseliny, enzymy, chlorofyl a několik zcela unikátních látek).
Podporují přímo (přes lehce zásadité pH – 7,5) i nepřímo (zvyšováním přirozené obranyschopnosti) hojení veškerých zánětů v organismu.
Působí probioticky.
Pro své komplexní složení a komplexní účinky na organismus jsou nadřazeny potravním doplňkům.
Působí jako adaptogeny, tedy mají schopnost zvýšenou funkci orgánů a systémů zklidnit a naopak jejich sníženou činnost povzbudit.
Výrazně zpomalují buněčné stárnutí. Zjištěno měřením hodnoty elektronegativity buněčných jader.
Dodávají jak fyzickou, tak i psychickou sílu a vytrvalost, protože mají vysokou bioenergetickou hodnotu.
Nijak zásadně neovlivňují alopatické léky, jejich účinek ani nezvyšují, ani nesnižují.
Jejich účinek na organismus je komplexní. To znamená, že jej čistí, hojí jeho záněty, podporují obnovu normální střevní flóry, doplňují do něj veškeré důležité látky (vitaminy, minerály, stopové prvky a antioxidanty) a zvyšují jeho přirozenou obranyschopnost.
DBEJTE NA SPRÁVNÝ VÝBĚR A KVALITU V ŠIROKÉ NABÍDCE. KUPUJTE JEN JEČMEN Z KTERÉHO JE VYLISOVANÁ A VYSUŠENA ŠŤÁVA A NE SUŠENÝ DRCENÝ CELÝ JEČMEN - KUPUJETE JEN ZA ZDÁNLIVĚ DOBRÉ PENÍZE LISOVANÉ SENO A DRAHOU STOLICI.
? Jaké je běžné podpůrně léčebné dávkování zelených potravin v kombinaci?
Vhodná je kombinace 3 - 4x 1 lžička MJ a 3x 6 - 8 tbl. řasy, je třeba dodržovat důsledně pitný režim, tedy 2 - 3 litry kvalitních, pokud možno neperlivých tekutin denně. Zelené potraviny se užívají nalačno, tedy 30 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle, vždy však s nejméně hodinovým odstupem od klasických léků.
? Jaké je běžné preventivní dávkování zelených potravin v kombinaci?
Vhodná je kombinace 2x 1 lžička MJ a 3x 3 - 4 tbl. řasy, je třeba dodržovat důsledně pitný režim, tedy 2 - 3 litry kvalitních, pokud možno neperlivých tekutin denně. Zelené potraviny se užívají nalačno, tedy 30 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle, vždy však s nejméně hodinovým odstupem od klasických léků.
? Jak postupovat, když se bezprostředně po užití zelených potravin objeví tlak v žaludku nebo lehký pocit na zvracení?
V takovém případě je nejlepší celou denní dávku zelených potravin rozpustit do 1,5 - 2 litrů kvalitní neperlivé vody a vzniklý nápoj popíjet postupně, po doušcích, v průběhu celého dne.
? Jak lze pomocí ZP snížit svoji hmotnost?
Při konzumaci 60 - 80 tbl. řasy denně nebo 6 - 8 lžiček MJ denně nebo kombinaci MJ a řasy v polovičních dávkách je zabezpečen dostatečný přívod živin pro daný den. Pokud chce někdo radikálně redukovat svoji hmotnost, či se detoxikovat, je tato cesta možná. Nicméně zprvu je pocit hladu všudypřítomný, tak prvních 10 dnů. Je lepší přidat k ZP i jedno racionální jídlo denně. Délka režimu není nijak přesně časově specifikována, je to spíše o subjektivním pocitu každého, kdo jej zkouší.
? Musí se dodržovat časový odstup mezi klasickými léky a ZP i u jiných než ústy přijímaných lékových forem?
Časový odstup se týká pouze léků ve formě tablet, jde o to, aby se nesetkaly ZP s léky přímo v trávicím traktu. Např. inzulin podávaný v injekční formě nemá šanci se s nimi takto setkat. Při aplikaci injekcí, infuzí, mastí a čípků není třeba žádný časový odstup dodržovat. U tablet s pozvolným, až 24hodinovým uvolňováním také není třeba dodržovat žádný časový odstup. V tomto případě se sice ZP s nimi v trávicím traktu potkávají, ale během 30 minut, kdy se samy vstřebávají, nijak zásadně účinnost těchto tablet nesníží.
? Lze se ZP předávkovat?
Předávkovat se zelenými potravinami při našich stravovacích návycích je prakticky nemožné. Při konzumaci řasy lze pozorovat odchod tmavě zelené stolice, což je známkou dostatečné saturace organismu řasou. U MJ to takto nefunguje, tam se lze jen spolehnout na doporučené dávkování.
Razantní nasazení ZP však může, občas, spustit nadměrnou očistnou reakci.
? Lze během užívání zelených potravin pocítit subjektivně nějakou změnu?
Při užívání zelených potravin pocítí na sobě subjektivně jejich pozitivní účinek kolem 80 % jejich uživatelů.
? Proč a jak často se objevuje při užívání zelených potravin očistná reakce?
Očistná reakce se objevuje přibližně u 40 % jejich uživatelů. Spočívá v přechodném zhoršení stavu, laboratorních hodnot či příznaků chorob, jichž je uživatel nositelem. Důvodem je především uvolnění škodlivin usazených ve tkáních, systémech a orgánech a jejich vylučování z organismu. To se děje především detoxikací v játrech a jejich následným vylučováním ledvinami. Pokud tyto cesty nestačí, začne se tělo škodlivin zbavovat pokožkou. Občas se objeví i příznaky zcela neočekávané, či se podaří odhalit dosud skrytá chronická onemocnění.
? Jak dlouho může očistná rekce trvat a jak během ní postupovat v dávkování zelených potravin?
Očistná reakce většinou netrvá déle jak 2 - 3 týdny. Pokud její projev je pro uživatele snesitelný, pak není nutné stávající dávkování měnit. Pokud však únosný není, je třeba dávkování zelených potravin snížit, občas i úplně přerušit, vyčkat odeznění či zmírnění očistné reakce a pak se postupně vrátit k původnímu dávkování.
? Je rozdíl v dávkování zelených potravin u dospělých a u dětí?
Děti ve věku do tří let mají dávkování vždy individuální, a pokud jsou plně kojeny, pak postačí, když zelené potraviny užívá pouze kojící matka. Je vhodné, aby poslední denní dávku zelených potravin užívala spíše odpoledne než večer, protože energie v nich ukrytá může způsobovat přílišnou čilost kojence v době, kdy by měl spát. Starší děti a děti do 40 kg hmotnosti pak užívají poloviční dávku, dětem nad 40 kg již lze podávat stejnou dávku jako dospělým.
? Jaká je maximální denní dávka zelených potravin?
Maximální denní dávka zelených potravin v podstatě neexistuje. Jedná se o zdravé potraviny a nelze se jimi předávkovat. Preventivní dávky se pohybují u dospělých u řasy 3x 3 - 4 tablety denně a u Mladého ječmene pak 2x 1 lžička denně. Léčebné dávky se pak pohybují v průměru 3x 6 - 8 tablet u řasy a 3x 1 až 4x 1 lžičku u Mladého ječmene denně. Pokud chcete vědět, jaká dávka zelených potravin pokrývá denní potřebu všech důležitých látek, pak je to 60 - 80 tablet řasy a 6 - 8 lžiček Mladého ječmene denně. Pokud budete užívat zelené potraviny v kombinaci, pak na pokrytí denní dávky živin vám postačí jen jejich poloviční množství, tedy 30 - 40 tablet řasy a 3 - 4 lžičky Mladého ječmene denně.
? Je vhodné užívat řasu chlorellu i Mladý ječmen dohromady?
Užívání samotného Mladého ječmene či řasy chlorelly je vždy pro organismus významným přínosem, nicméně používání obou zelených potravin v kombinaci je tím nejlepším, co můžete pro své tělo z hlediska zdraví udělat. Užíváte-li zelené potraviny společně, nemusíte používat tak velké dávky a účinek zelených potravin se v tomto případě násobí.
? Čím se sladkovodní řasa chlorella a Mladý ječmen od sebe ve svém složení liší?
Obě zelené potraviny mají ve svém složení mnoho společného (například vitaminy, minerály, stopové prvky, chlorofyl, aminokyseliny a nukleové kyseliny). Řasa obsahuje, na rozdíl od Mladého ječmene, například vlákninu, přírodní antibiotikum, CGF (růstový faktor, který čtyřnásobně urychluje růst normální střevní flóry). Mladý ječmen má ve svém složení oproti řase navíc mohutné antioxidanty (GIV a SOD) a vysoké množství enzymů. Podrobné složení je uvedeno v knihách o produktech a na příbalových letáčcích.
? Může se objevit alergie na zelené potraviny?
Jistě to nelze zcela vyloučit. V ojedinělých případech se to stává a je vždy třeba rozlišit, zda se jedná o primární alergii, či nadměrnou reakci, nebo o tak zvaný souběh (to je stav, kdy se se zahájením užívání zelených potravin objeví alergická reakce jiného původu, nicméně uživatel ji spojuje se zelenými potravinami). Řasa obsahuje metabolity chlorofylu, látky zvané feoforbidy, které mohou být příčinou vzniku primární alergie. Obsažené množství feoforbidů je hluboko pod přípustnou normou (max. 60 mg/100 g) a současně to něco vypovídá o seriózním přístupu výrobce směrem ke spotřebiteli. Pokud se podezření na alergii objeví, je třeba užívání zelených potravin přerušit, počkat na odeznění této reakce a pak zkusit zelené potraviny, pozvolněji, nasadit zpět. Jestliže se stav opakuje, pak se jedná s největší pravděpodobností o projev primární alergie na zelenou potravinu a nelze ji dále podávat. Alergie na řasu nebo ječmen se objevují velice sporadicky a dosud nebyl zaznamenán případ, že by uživatel měl alergii na oba produkty zároveň.
? Je vhodnější užívat zelené potraviny po jídle, s jídlem, nebo nalačno?
Zelené potraviny je nejvhodnější užívat nalačno, tedy půl hodiny před jídlem nebo 2 hodiny po jídle. Mladý ječmen je vhodné rozpustit nejméně ve 2 dcl chladné, neperlivé vody. Pokud se občas po požití Mladého ječmene objeví tlakové bolesti v žaludku, často je to způsobeno příliš silnou koncentrací nápoje. Pokud nepomůže jeho naředění, pak je možné denní dávku Mladého ječmene rozpustit v 1 – 2 litrech vody a pak nápoj popíjet po doušcích v průběhu celého dne.
? Jaký má význam nazelenalá barva stolice při užívání řasy chlorelly?
Tmavě zelené zbarvení stolice při užívání řasy chlorelly má zásadní význam. Je totiž známkou dostatečné saturace organismu řasou. Když je užívání řasy na samém počátku, barví se stolice už při stoupajícím počtu tablet řasy. Organismus zprvu totiž neumí řasu metabolizovat. Po několika dnech se to naučí a často se tmavé zabarvení stolice začne vytrácet. Pak je vhodné dávku řasy zvýšit tak, aby barva stolice byla opět tmavě zelená. Také ve dnech zvýšené fyzické či psychické zátěže lze změnu barvy stolice pozorovat. Organismus v zátěži prostě potřebuje řasy více. Tak mu ji na překonání těchto dnů dopřejte.
? Lze zelené potraviny užívat jen vnitřně?
Zelené potraviny se nemusí užívat jen vnitřně. I při jejich vnitřním použití lze kromě polykání využít, zejména u řasy, cucání v ústech. Obecně lze zelené potraviny používat k obkladům, zásypům, do mastí, k výplachům i klystýrům.
? Jaké jsou kontraindikace užívání zelených potravin?
Pro řasu chlorellu
- stavy po operacích žaludku, tenkého, tlustého a slepého střeva (do 1 - 2 měsíců po operaci)
- stavy akutního zhoršení M. Crohn či ulcerózní kolitidy, kdy se objevuje ve stolici zejména krev
- alergie na řasu
- neúměrná očistná reakce, kdy se ani po snížení dávky a prodloužení intervalu podávání řasy stav reakce nezlepšuje
- autoimunní onemocnění nepřiměřeně reagující na podávání řasy
- těžké, chronické průjmy nebo zvracení
- stavy po transplantacích orgánů a tkání na zásadní imunosupresivní léčbě
Pro Mladý ječmen
- probíhající aktinoterapie (radioterapie, ozařování)
- stavy po operacích žaludku, tenkého, tlustého a slepého střeva (do týdne po operaci)
- alergie na Mladý ječmen
- neúměrná očistná reakce, kdy se ani po snížení dávky a prodloužení intervalu podávání Mladého ječmene stav reakce nezlepšuje
- těžké, chronické průjmy nebo zvracení
- autoimunní onemocnění nepřiměřeně reagující na podávání Mladého ječmene
- akutní záněty hlubokého žilního systému
- akutní plicní embolizace
- stavy po transplantacích orgánů a tkání na zásadní imunosupresivní léčbě
? Lze zelené potraviny kombinovat s jinými potravními doplňky
Přestože mají zelené potraviny téměř ideální složení, neobsahují některé důležité látky, které jsou pak s nimi vhodné do kombinace.
- neobsahují koenzym Q–10
- neobsahují vasodilatační látky (Ginkgo biloba)
- neobsahují chondroprotektivní látky (glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, MSM)
? Jak dlouho je vhodné zelené potraviny užívat?
Platí: čím déle, tím lépe. Pamatujte, že škodliviny na nás působí neustále, vždy a všude a nikdy nejezdí na dovolenou. Proto je důležité neustále organismus čistit, chránit a posilovat. Každodenní a dlouhodobé užívání zelených potravin je zárukou dobrého zdraví, kondice i nálady. Pokud se staneme „závislými“ na zelených potravinách, je to to nejlepší, co nás mohlo potkat.
? Proč je třeba zelené potraviny vůbec užívat?
Obsah živin v přirozené stravě rychle klesá.
Strava má většinou nevhodné složení, nejsou dodržovány doporučené technologické postupy zpracování a přípravy jídel.
Prudce vzrostly nároky organismu na přísun živin.
Stoupá frekvence výskytu rizikových faktorů v populaci (nadváha-obezita, kouření, stres, zvýšená hladina cholesterolu a LDL cholesterolu, zvýšená hladina glykémie).
Nadále trvá výrazná smogová zátěž.
Postupně narůstá celkové překyselení v organismu.
Zdravotní stav naší populace je katastrofální (750 000 diabetiků, 860 000 alergiků, 850 000 astmatiků, 2 000 000 pacientů s funkčním dyspeptickým syndromem).
- Použití zelených potravin (ZP) u konkrétních diagnóz
? Jak postupovat při onemocnění ulcerózní kolitidou nebo při Crohnově nemoci?
Jak MJ, tak řasa jsou u ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby velice vhodné. Osvědčuje se kombinace MJ 3x 1 lžička denně a řasy 3x 6 tbl. denně. Je však třeba vystoupávat na uvedené dávky velmi pozvolna, protože se jedná o autoimunitní onemocnění. Tedy MJ, resp. řasu nastoupejte na 3x 1 lžičku, resp. 3x 6 tbl. takto: 1. - 3. den 1/2-0-0, 1-0-0, 4. - 6. den 1/2-0-1/2, 1-0-1, 7. - 9. den 1/2-1/2-1/2, 1-1-1, 10. - 12. den 1-1/2-1/2, 2-1-1, 13. - 15. den 1-1/2-1, 2-1-2, od 16. dne MJ 3x 1 lžička denně a s řasou plynule dále stoupejte až na doporučenou dávku. Pokud budete užívat MJ nebo řasu samostatně, pak platí stejné dávkování. V období akutního vzplanutí těchto nemocnění, tedy v době, kdy se objeví ve stolici hlen a zejména krev, není vhodné užívat řasu pro obsah vlákniny. Zelené potraviny se užívají nalačno, tedy 30 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle, vždy však s nejméně hodinovým odstupem od klasických léků.
? Jak užívat ZP při onkologických onemocněních?
Zelené potraviny se uplatňují velice pozitivně u onkologických onemocnění, i když základem léčení zůstává klasická léčba. Působí jak podpůrně léčebně, tak mají i přímé protirakovinné působení. MJ není vhodný k podávání v období případné radioterapie (ozařování). Vysazuje se 3 dny před jejím zahájením a nasazuje zpět 3 dny po jejím skončení. Během chemoterapie lze podávat oba produkty bez obav. Řasa je vhodná do kombinace s postupným nastoupáním. Zelené potraviny se užívají nalačno, tedy 30 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle, vždy však s nejméně hodinovým odstupem od klasických léků. Vhodné dávkování MJ je 3x 1 lžička denně a řasy do kombinace pak 3x 8 tbl. s postupným nastoupáním.
? Jak užívat ZP při lymeské borrelióze?
U lymeské borreliózy se osvědčuje především Mladý ječmen. Vhodná je dávka 3x 1 lžička MJ denně dlouhodobě, alespoň po dobu 6 měsíců soustavného užívání. Zelené potraviny se užívají nalačno, tedy 30 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle, vždy však s nejméně hodinovým odstupem od klasických léků.
? Jak užívat ZP při roztroušené skleróze mozkomíšní?
Jak MJ, tak řasa jsou u RSM velice vhodné. Nejlepší jsou v kombinaci MJ 3x 1 lžička denně a řasy 3x 6 tbl. denně. Je však třeba vystoupávat na uvedené dávky velmi pozvolna, protože se jedná o autoimunitní onemocnění. Tedy MJ, resp. řasu nastoupejte na 3x 1 lžičku, resp. 3x 6 tbl. Takto: 1. - 3. den 1/2-0-0, 1-0-0, 4. - 6. den 1/2-0-1/2, 1-0-1, 7. - 9. den 1/2-1/2-1/2, 1-1-1, 10. - 12. den 1-1/2-1/2, 2-1-1, 13. - 15. den 1-1/2-1, 2-1-2, od 16. dne MJ 3x 1 lžička denně a s řasou plynule dále stoupejte až na doporučenou dávku. Pokud budete užívat MJ nebo řasu samostatně, pak platí stejné dávkování. Zelené potraviny se užívají nalačno, tedy 30 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle, vždy však s nejméně hodinovým odstupem od klasických léků.
? Jak ovlivní ZP dnu?
Základem je samozřejmě dieta, tedy vynechat červené maso, salámy, uzeniny, silné vývary, vnitřnosti, pivo, víno, tvrdý alkohol, luštěniny a dezertní sýry. Zelené potraviny obecně hladinu kyseliny močové, stejně tak i cholesterolu, LDL cholesterolu a cukru v krvi, snižují. Pouze asi u 40 % uživatelů zelených potravin se na konci 1. měsíce užívání může objevit přechodné zvýšení hodnot těchto látek v důsledku probíhající očistné reakce. Do 3 měsíců od zahájení užívání ZP se zpravidla stav upraví.
? Dokáží ZP zlepšit i cukrovku I. typu?
U tohoto onemocnění je třeba za úspěch považovat i skutečnost, že se alespoň zpomalí jeho průběh a oddálí se nástup komplikací, které onemocnění cukrovkou zákonitě postupem času provází. Zelené potraviny jsou při onemocnění cukrovkou vhodné vždy, v žádném případě toto onemocnění nezhoršují, pouze jsou efektivnější u DM II. typu. U DM I. typu je to hlavně o předcházení komplikací.
? Pomohou zelené potraviny při poruchách spánkového cyklu?
Poruchy spánkového cyklu ovlivňuje především řasa, a to tam, kde příčinou je neklid a stres. Obsahuje totiž aminokyselinu L-Tryptofan, která se metabolizuje na serotonin a ten pak následně na melatonin, který napomáhá usnutí a podporuje kvalitní spánek.
? Ovlivní ZP tvorbu žlučníkových kamenů a umí je rozpouštět?
Již vytvořené žlučníkové kameny ZP nijak neovlivní, brání však vzniku nových a růstu stávajících. Vhodná je kombinace 3x 1 lžička MJ a 3x 6 tbl. řasy s postupným nastoupáním. Pokud jsou vytvořené kameny nad 8 mm, není se třeba ani obávat jejich spontánního odchodu v rámci očistné reakce. Menší se na cestu dát mohou.
? Jak postupovat se ZP při ekzémech a lupence?
Začít kombinací MJ 3x 1 lžička denně a řasy 3x 6 tbl. s velmi pozvolným nastoupáním na tuto dávku. Tedy MJ, resp. řasu stoupat na 3x 1 lžičku, resp. 3x 6 tbl. takto: 1. - 3. den 1/2-0-0, 1-0-0, 4. - 6. den 1/2-0-1/2, 1-0-1, 7. - 9. den 1/2-1/2-1/2, 1-1-1, 10. - 12. den 1-1/2-1/2, 2-1-1, 13. - 15. den 1-1/2-1, 2-1-2, od 16. dne MJ 3x 1 lžička denně a s řasou plynule dále stoupat až na doporučenou dávku. Zelené potraviny se užívají nalačno, tedy 30 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle, vždy však s nejméně hodinovým odstupem od klasických léků.
? Pomohou ZP po operacích a úrazech?
Ano, ZP jsou velice vhodné, protože zkracují dobu rekonvalescence a hojení po operacích a úrazech až o polovinu.
? Jak ovlivní ZP ledvinové kameny?
Vápenné čili oxalátové - RTG kontrastní, tedy na RTG viditelné - kameny ZP nemohou nijak ovlivnit. Urátové - RTG nekontrastní, na RTG neviditelné - částečně ano. Přesto stojí za vyzkoušení, minimálně po dobu 6 měsíců, k posouzení jejich efektu. Vhodná je kombinace 3x 1 lžička MJ a 3x 6 tbl. řasy s postupným nastoupáním.
? Lze užívat zelené potraviny společně s léky?
Klasické léky a zelené potraviny lze užívat společně v průběhu dne, s jedinou podmínkou. Je vhodné, aby odstup mezi užitím zelených potravin a léku byl alespoň jedna hodina.
? Jak je to s užíváním zelených potravin při podávání léků snižujících srážlivost krve?
Zelené potraviny sice obsahují vitamin K, který podporuje srážlivost krve, zároveň však mají i účinek snižující přilnavost krevních destiček, takže, ve stabilizovaném stavu, se zelené potraviny chovají neutrálně, spíše napomáhají ředění krve. Pokud se však jedná o akutní ucpání hlubokého žilního systému dolních končetin, akutně proběhlou plicní embolizaci, časné stavy po srdečních či mozkových infarktech, či stavy geneticky podmíněné zvýšené pohotovosti ke srážení krve a stavy po operacích srdce (chlopenní náhrady, bypassy), pak je užívání zelených potravin spojeno se zvýšeným rizikem vzniku trombu a záleží na uživateli a jeho rozhodnutí, zda i v těchto případech zelené potraviny bude užívat.
? Jak postupovat a jak dávkovat zelené potraviny u autoimunních onemocnění?
Autoimunní onemocnění je vrozená porucha imunity, kdy imunitní systém vyrábí protilátky proti vlastním tkáním, což se pak projeví specifickým zánětem. Do skupiny autoimunních onemocnění patří i některé velmi známé choroby – Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, revmatoidní arthritidy, Hashimotova thyroiditída, roztroušená skleróza mozkomíšní, některá kožní onemocnění atd. Protože zelené potraviny výrazně zvyšují přirozenou obranyschopnost organismu, je třeba při zahájení jejich užívání postupovat opatrně. Na doporučené dávky se stoupá velmi pozvolna. Uveďme si příklad. Je doporučeno dávkování Mladého ječmene 3x 1 lžička denně a řasy chlorelly 3x 7 tablet denně. Dávkování u obou produktů se zvyšuje vždy po 3 dnech, u Mladého ječmene vždy po ½ lžičce a u řasy pouze po 1 tabletě. V praxi to pak vypadá následovně:
1. - 3. den MJ ½ - 0 – 0, řasa 1 – 0 - 0
4. - 6. den ½ - 0 – ½ 1 – 0 – 1
7. - 9. den ½ - ½ - ½ 1 – 1 – 1
10. - 12. den 1 – ½ - ½ 2 – 1 – 1
13. - 15. den 1 – ½ - 1 2 – 1 – 2
od 16. dne 1 – 1 – 1 a řasa pozvolna stoupá dále až na doporučenou dávku.
Obdobně lze zahajovat dávkování u velmi citlivých jedinců nebo při nadměrné očistné reakci organismu.
? Obsahují zelené potraviny lepek?
Před zahájením užívání řasy tato otázka většinou nepadne, v souvislosti s Mladým ječmenem se objevuje často. Ani řasa, ani Mladý ječmen lepek neobsahují, a tudíž je lze bez obav podávat u onemocnění coeliakie, kde je nutné dodržovat bezlepkovou dietu.
? Mohou zelené potraviny užívat těhotné a kojící ženy?
Zelené potraviny lze užívat bez obav jak v době před početím, tak v době těhotenství a v období kojení. Není třeba se ani obávat odchodu škodlivin z organismu těhotné či kojící ženy v rámci očistné reakce. K poškození plodu vlivem zelených potravin nemůže dojít. Občas má těhotná žena problémy s vlákninou obsaženou v řase, zejména pokud je již v pokročilém stupni těhotenství. Nicméně i tento problém lze v pohodě překonat pozvolnějším nástupem v dávkování.
? Lze užívat zelené potraviny během probíhající chemoterapie a radioterapie?
Během chemoterapie lze užívat jak řasu chlorellu, tak i Mladý ječmen bez omezení. Během probíhající série ozařování, čili radioterapie, lze užívat bez omezení pouze řasu. Mladý ječmen, jako velmi silný antioxidant, není vhodný, protože léčba ozařováním je založena na skutečnosti, že rakovinné buňky jsou na podávanou vlnovou délku vnímavější než buňky zdravé. Přijaté záření způsobí oxidaci plasmy rakovinné buňky a ta umírá. Mladý ječmen by tedy paradoxně rakovinnou buňku chránil před ozařováním. Je vhodné Mladý ječmen přestat užívat 3 dny před plánovaným zahájením radioterapie a nasadit jej zpět opět po 3 dnech po jejím skončení.
? Na co všechno vlastně lze zelené potraviny použít?
- k prevenci a podpůrné léčbě zánětů a infekčních onemocnění
- k prevenci a podpůrné léčbě metabolických poruch
- k prevenci a podpůrné léčbě onkologických stavů
- k prevenci a podpůrné léčbě kardiovaskulárních onemocnění
- k prevenci a podpůrné léčbě onemocnění dýchacích cest
- k prevenci a podpůrné léčbě poruch trávicího systému
- k prevenci a podpůrné léčbě onemocnění ledvin a močové soustavy
- k prevenci a podpůrné léčbě kožních onemocnění
- k prevenci a podpůrné léčbě neurologických onemocnění
- k prevenci a podpůrné léčbě onemocnění pohybového systému
- k prevenci a podpůrné léčbě poruch žláz s vnitřní sekrecí
- k prevenci a podpůrné léčbě onemocnění lymfatického systému
- k prevenci a podpůrné léčbě gynekologických onemocnění
- k prevenci a podpůrné léčbě chorob prostaty a m. pohlavních orgánů
- k prevenci a podpůrné léčbě některých duševních poruch
- k prevenci a podpůrné léčbě i toho, co zde není uvedeno
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Aktaka: No, on předtím ten článek vypadal trošku jinak. Nehledě na to, že tohle je zkopírováno z netu. A když zadáš do googlu část toho textu, tak ti vyjedou prodejní stránky na tyhle dva produkty. ;-)
Vavuska
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?